Yaşasın 21 Mart

21 Mart 2013
Yaşasın 21 Mart

21 Mart zulme karşı isyanın; özgürlük, eşitlik ve kardeşliğin; direngenlik, sabır ve dayanışmanın; karanlıktan ve kıtlıktan kurtuluşun; aydınlık, bolluk ve bereketin simgesidir. 21 Mart, emeğiyle yeni bir dünya yaratan halkların yaşam sevincidir. 21 Mart ülke, bölge ve dünya halklarının mücadele ve dayanışma günüdür.
21 Mart, Kürt halkının ulusal bayramı Newroz’dur. 21 Mart, Batı Asya ve Orta Asya halklarının bayramı Nevruz’dur. 21 Mart, Dünya Irkçılıkla Mücadele Günü’dür.
 

Newroz Pîroz Be
Kürt halkı, zalim hükümdar Dehak’a karşı Demirci Kawa’nın yaktığı isyan ateşini çağlar boyunca taşıyarak Newroz'u bugüne getirdi. Bugün Newroz'u hep birlikte eşitlik ve özgürlük temelinde onurlu barış talebiyle, gençlerin artık birbirini öldürmemesi, akan kanın durması özlemiyle kutluyoruz.
BDP'nin girişimiyle Newroz'u beş gündür çeşitli şehirlerde “Kürtlere Statü, Öcalan'a Özgürlük” sloganıyla kutlayan Kürt halkı bugün Diyarbakır'da Newroz kutlamalarını taçlandıracak. Kürt halkı, Öcalan'ın AKP'yle müzakere ederek hazırladığı barış planının açıklanmasını merak ve umutla bekliyor.
 

Yaşasın Nevruz
Batı Asya ve Orta Asya halkları, her yıl kışın ve karanlığın bitişini, doğanın yeniden uyanışını, baharın getirdiği aydınlık ve bereketi, sabrın ve direngenliğin zaferini kardeşçe kutlayarak Nevruz'u bugüne getirdi. Nevruz'u, bugün emperyalizmin ve siyonizmin kanlı saldırı ve işgaline karşı Suriye, Filistin, Lübnan, Irak, İran, Afganistan, Kafkasya ve Orta Asya halklarının mücadele günü olarak kutluyoruz.

Irkçılığa Son
Güney Afrika'nın karaderili halkı ve onlarla dayanışma gösteren bütün dünya halkları, 21 Mart'ı Dünya Irkçılıkla Mücadele Günü olarak hepimize armağan etti. 21 Mart 1960'da o dönemde Güney Afrika'da henüz yıkılmamış olan ırkçı beyaz rejim, Sharpeville şehrinde barışçı gösteri yapan halka ateş açtı, 69 kişiyi öldürdü. Göstericiler, karaderili halka eşitlik ve özgürlük istiyor, ırk ayrımcılığını kaldırma çağrısında bulunuyordu.
Sosyalist ve bağlantısız ülkelerin girişimiyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 26 Ekim 1966 tarihinde, Sharpeville katliamının kurbanlarını anmak ve bütün dünyada ırkçılıkla mücadele bilincini geliştirmek amacıyla verilen önergeyi görüştü. Kabul edilen 2142 sayılı kararla 21 Mart, Dünya Irkçılıkla Mücadele Günü ilan edildi. 21 Mart rengi, ırkı, ulusu, dili, inancı, kültürü nedeniyle ayrımcılığa uğrayan bütün halkların dayanışma günü oldu.
 

Ortak değer
21 Mart Newroz'dur, Nevruz'dur, Dünya Irkçılıkla Mücadele Günü'dür. 21 Mart, sömürüsüz ve savaşsız yeni bir kardeşlik dünyasının müjdecisidir. 21 Mart'ın değerleri, ülke, bölge ve dünya halklarının ortak değeridir.