Devrimin sanatçıları yolumuzu aydınlatıyor

03 Haziran 2014
Devrimin sanatçıları yolumuzu aydınlatıyor

Proletaryanın ve ezilen halkların üç sanatçısı Nâzım Hikmet, Orhan Kemal ve Ahmed Arif'i sevgi ve saygıyla anıyoruz.

15 Ocak 1902'de Selanik'te doğan Nâzım Hikmet, 3 Haziran 1963'de Moskova'da öldü.

15 Eylül 1914'te Adana'nın Ceyhan ilçesinde doğan Orhan Kemal, 2 Haziran 1970'te Sofya'da öldü.

21 Nisan 1927'de Diyarbakır'da doğan Ahmed Arif, 2 Haziran 1991'de Ankara'da öldü.

Büyük şair Nâzım Hikmet, büyük hikâyeci-romancı Orhan Kemal ve büyük şair Ahmet Arif, insanın insanı sömürmediği, kimsenin kimseyi ezmediği bir düzen için örgütlü mücadeleyi seçtiler. İşçi sınıfına, şehir ve köy emekçilerine, ezilen halklara duydukları sevgiyi, yaşamlarının merkezine koyarak Türkiye Komünist Partisi'ne üye oldular.

Kapitalist ve emperyalist efendilere uyum sağlamak yerine onlarla mücadeleyi seçtikleri için, sömürücü ve zalimlerin öfkesini üzerlerine çektiler. Tutuklandılar; hukuku ayaklar altına alan göstermelik mahkemelerde yargılanıp hüküm giydiler. Yıllarca zindanlarda yattılar. Sabırlıydılar. Yılmadılar, devrim yolundan vazgeçmediler.

En ağır koşullarda estetik değeri yüksek eserler yarattılar, umudu ayakta tuttular. Sosyalizmi ve enternasyonalizmi yaşamlarında ete kemiğe büründürdüler. Eşitliğin, özgürlüğün, bağımsızlığın, yurtseverliğin, adaletin sesi oldular.

Nâzım Hikmet, Orhan Kemal, Ahmet Arif, Soma'da diri diri toprağa gömülen 301 maden işçisinin; özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarıyla yoksulluğa, çaresizliğe, ölüme mahkûm edilen taşeron işçilerinin; şovenizmin ve militarizmin Roboski'de ve Reyhanlı'da havaya uçurduğu halkın; Okmeydanı'nda vurulan canların sanatçısıdırlar.

Nâzım Hikmet, Orhan Kemal, Ahmet Arif, AKP'nin gericilik, vurgunculuk ve savaş rejimine karşı Mayıs-Haziran 2013 Büyük Halk Direnişi'nin bayraktarıdırlar; 1 Mayıs yasaklarına karşı gözünü kırpmadan alanlara çıkanların, 31 Mayıs yasaklarına karşı despotlara meydan okuyanların yoldaşlarıdırlar.

Nâzım Hikmet, Orhan Kemal, Ahmet Arif işbirlikçi despotlara karşı meşru direnme hakkını kullanan; dolar milyarderi hırsız ve katillerin gasbettiği iktidarı bizzat kendi ellerine almak için meydanları dolduran halk kitlelerinin yanı başındalar.

Nâzım Hikmet, Orhan Kemal, Ahmet Arif, fabrikalarda, çiftliklerde, emekçi semtlerinde, okulda bilinçlendirme ve örgütlenme çalışmalarını sabırla yürüten, görünmez emekleriyle büyük günleri sessizce ören militanların omuzdaşıdırlar.

Nâzım Hikmet, Orhan Kemal, Ahmet Arif, direnişin ve devrimin sembolü olarak yaşıyor ve yolumuzu aydınlatıyorlar.