18 Haziran Pazartesi günü saat 00.30 sularında kaybettiğimiz partimizin engin çınarı Bekir Karayel yoldaşımızı sonsuzluğa uğurladık. Bekir yoldaşın tabutu her zaman saflarında yer almakla gurur duyduğu ve uğruna 1945’ten beri mücadele yürüttüğü partisinin bayrağına sarılı olarak toprağa verildi.
Bekir Karayel yoldaşımızın tabutu sabah saatlerinde Ankara Numune Hastanesi morgundan alınarak, TKP 1920 Genel Merkezi önüne getirildi. Burada Bekir yoldaşı, genç yaşlı, kadın erkek yüzlerce yoldaşı “Bekir Karayel ölümsüzdür!”, “Bekir yoldaş yaşıyor, TKP 1920 savaşıyor!” sloganları ile karşıladı. TKP 1920 Genel Merkezi önünde sağ yumruklar havada parti saflarında ve devrim mücadelesinde toprağa düşmüş tüm yoldaşlar anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirilmesinin ardından tören başladı. Törende Selahattin Koçak, Bekir Karayel yoldaşın 92 yıllık yaşamına ve bu yaşamın TKP tarihi açısından önemine dair bir konuşma gerçekleştirdi. Koçak konuşmasında Bekir yoldaşın yaşamının proletarya enternasyonalizminin, komünizm mücadelesinin ve partiye bağlılığın simgesi olduğuna vurgu yaptı.
Genel Merkez önünden sloganlarla Karşıyaka Mezarlığı’na uğurlanan Bekir yoldaş için, mezarlıkta da bir tören düzenlendi. Bekir Karayel yoldaş, toprağa verilirken hep bir ağızdan Enternasyonal Marşı okundu ve ardından “Güneşi içenlerin türküsü” eşliğinde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşunun ardından bir konuşma gerçekleştiren İsmail Kaplan, Bekir Karayel’in 92 yaşında olmasına rağmen son nefesine kadar komünizme ve partisine olan bağlılığını bir dakika bile yitirmediğinden bahsetti. Bekir yoldaş ile yaptıkları bir sohbeti aktaran Kaplan, Bekir yoldaşı o sohbette kendisine ölmeden önce TKP’nin yasal olarak kurulduğunu görmek istediğini söylediğini ifade etti. Bekir Karayel’in TKP 1920’nin kurucuları arasında yer aldığını anımsatan Kaplan, Bekir yoldaşın partinin yeniden ayağa kaldırılmasında aktif rol aldığını ve TKP’nin yeniden ayağa kaldırma isteğini yerine getirerek yaşama veda ettiğini söyledi. Kaplan son olarak, Bekir yoldaşın içinde olmaktan hep gurur duyduğu partisinin, TKP 1920’nin verdiği mücadele içinde yaşamaya devam edeceğini söyledi.
İsmail Kaplan’ın ardından konuşan Süleyman İleri ise, Bekir Karayel yoldaşın gençlerle kurduğu ilişki üzerine değindi. Genellikle gençler olarak kendilerinden yaşlılarca azarlanmaya ya da “yapmayın çocuklar” denilerek durulmaya çalışılmasına alışık olduklarına değinen İleri, Bekir yoldaş ile yaşadığı bir anısından şöyle bahsetti: “Çatışmalı bir eylem sonrası gençlik büromuza dönmüştük. Büroda Bekir yoldaş ile karşılaştık ve oturup çatışma çıkan eylemi ona da anlattık. Biz genellikle yaşlılardan böyle şeyler yapmayın çocuklar denilmesine alışmıştık. Ama o gün Bekir yoldaş bize “Olan olmuş çocuklar, biz önümüze bakalım. Bari siz de üç beş vursaydınız! demişti.”
Bekir Karayel yoldaşın bedeninin yaşlı ama zihninin hep genç olduğuna vurgu yapan İleri, Bekir yoldaşın kararlılığı ve inancının verdikleri mücadele daima ışık tutacağını belirterek sözlerini sonlandırdı.
TKP 1920 MYK üyelerinden Murat Nergiz ise Bekir Karayel'in azmine, doğrudaki ısrarına, yüksek moraline değinerek son zamanlarda yaptığı bir sohbette “Birçok ülkedeki komünist hareketi yakından inceledim. Onlarda da bir takım sorunlar olmuş. Bölünmeler olmuş ama hiç biri bizdeki kadar değil.” dediğini ve bu duruma ilişkin olarak “sanırım bizdeki bazı yoldaşlar asıl sorunun devrimi yapabilmek olduğunu zaman zaman unutmuşlar.” diye belirttiğini aktardı. Murat Nergiz, Bekir Karayel'in asla unutulamayacağını vurgulayarak konuşmasına son verdi.
Yapılan konuşmaların ardından Bekir Karayel yoldaş için düzenlenen törene TKP Marşı ile son verildi.
Törenlerin fotoğrafları için tıklayınız.
Mezar başında okunan, Berlin'den Hasan Tezcan'ın Bekir Yoldaş anısına yazdığı şiiri paylaşıyoruz:
Karayel yoldaşın anısına!
deli ormandan
bir kara yel esti
anadoluya doğru
ve şimdi bir kasırgaya
dönüştü bayraklaşarak
TKP 1920 ile!
yine en önde o yürüdü
doksan ikilik delikanlı gibi
delikanlılara karışarak
biliyordu, bu bir bayrak
devir-teslim töreniydi
teslim olmayanların töreni!
ve selamlıyordu cellatlarına inat
işçi ile emekçiyi öreni !
Hasan Tezcan
19 Haziran 2012 / Berlin